Från bokstavsschema via deckarschema, landar vi i dinoscheman

Nu sitter jag igen och funderar lite.

Långt tillbaka, för en stund sedan, som i vissa fall känns som en blinkning,
men i skrivandes stund faktiskt är mer än två år sedan, började vi med våra
bokstavsscheman.

Det var en början på ett arbetssätt där de tre stora bokstäverna ASL, och allt som kom med det sättet att tänka, egentligen invaderade mitt sätt att lägga upp arbetet i min klass på. En invasion i kreativitet, struktur och digitalt lärande.

En idé som ursprungligen legat i fryspåse sedan jag arbetade på mellanstadiet.
Jag använde mig av arbetsscheman där också och det fungerade väl, men då i helt avsaknad av digitala uppgifter. Det fanns i stort sett inte i undervisningen då, annat än i formen av att skriva i word och lägga in någon bild. Vi pratar inte om 80-talet, utan tidigt 2000-tal.

Våra bokstavsscheman är den egentliga grunden till hur vårt arbetssätt ser ut idag.
Jag sitter och skriver på en mer konkret skrift om arbetet med bokstavsscheman, en syskonskrift till ”Rapporten från årskurs 1″, som är tänkt bli mer av en handledning än en reflektion.

Det ena driver fram det andra.

ischematdeck5dinoexpresstrias

Vi gick från bokstavsscheman, till deckarscheman, för att hamna i något så konstigt som ett dinoschema.

Den grund vi satte i vårt sätt att arbeta med arbetsscheman i år 1, då med mycket fokus på stationer med många olika uppgifter för att skriva sig till läsning och att träna in oss i ett arbete med digitala verktyg på ett lugnt och metodiskt sätt, har idag lett oss till att tyngdpunkten ligger mycket mer i det digitala arbetet.

I år tre ser jag oss arbeta ännu mer digitalt elevinriktat, den enda oron är förstås tillgången på verktygen.

Grundtankarna till vårt arbete med dinoscheman, eller Dinoexpress som bloggen och schemana har fått ta namn efter, är ett utvecklande i den digitala riktningen.
Grundarbetet finns fortfarande, där förmågor i skriv- och läsutveckling fortfarande är en stor tyngdpunkt.

Ska vidareutveckla tankarna kring det här i skriftlig form vid ett senare tillfälle. 

IMG_5500

IMG_5495

Vi fortsätter blanda kreativa och inspirerande uppgifter med utvecklande skrivövningar.

IMG_5485

Jag ser med vilken helt annan säkerhet mina elever använder sig av datorerna nu efter två års träning. Det är ett självklart arbetsredskap, som verkligen inte står i ett hörn och samlar damm. Det har verkligen hänt saker sedan mina lärarår i början av 2000-talet då.

Förändringen ligger mycket i mitt eget tänkande, men också i den tillgänglighet till att få idéer och inspiration i det stora lärarrummet som dagens digitala och sociala nätverk bjuder på, där endast min egen tid som pedagog begränsar i vilken omfattning jag vill utveckla mig i. Något som inte alls existerade för några år sedan. En informationsexplosion som är obeskrivligt stor, så stor att jag ibland kan bli bestört över att jag inte har tid att ta till mig allt, vilket i sig kan ge mig ett till stressmoment i mitt yrke.

Att begränsa och ibland bromsa är även det viktiga detaljer i en utvecklingskurva.

Liv och Nils skriver frågor till vår guide och expert Dr Teodor Rexus, på vår blogg,  http://dinoexpress.se/ . En digital kommunikation med en fiktiv person.

Nils och Livs frågor from Christer Friman on Vimeo.

Vad har vi att förlora i en digital utveckling för våra elever, eller ska vi kanske ställa oss frågan, vad förlorar våra elever på att inte få en digital utveckling i skolan?


Prenumerera på nya blogginlägg

6 thoughts on “Från bokstavsschema via deckarschema, landar vi i dinoscheman”

 1. Hej!

  Jag har läst inledning om Bokstavsschemaboken och skummat igenom 1-25 sidor.
  Det verkar vara en intressant övningsbok för små barn :-).
  Jag undrar var kan man köpa denna boken eller kan man låna den i biblioteket?

  Med vänlig hälsningar

  Jade P

  1. Hej Jade!

   Boken är inte färdigställd ännu, men kommer bli färdigskriven under vårterminen.
   För tillfället finns ingen förläggare till skriften, men jag hoppas att någon ska nappa på idén.
   Jag tänker arbeta för det i alla fall.

   /Christer

    1. Om allt går i lås, så kommer jag meddela det i god tid, men inget är klart ännu med publicering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *