Deckarschema – ASL – reflektion

En liten resumé, reflektion, summering av höstterminens
genomgående ASL arbete för våra årskurs tvåor.

Var är vi? Hur har det gått? Och varför?

Tröttheten börjar krypa sig närmare. Energin sinar.
Terminen är snart slut och det finns en hel del att fundera kring.

En termin som avspeglats i detektivens förstoringsglas, så varför inte granska vårt arbete utifrån en skarpsynt detektivs öga med en medfödd skepticism.

Syftet med vårt Detektivtema var att fortsätta det framgångsrika arbetssättet vi hade från årskurs 1. Då vi i och med våra Bokstavsscheman, lite slarvigt räknat, tränat att skriva och läsa i ungefär 70 olika skrivuppgifter på ett läsår. Skrivuppgifter som varit elevnära och stimulerande.

Där hade vi utgångsläget … och målet var att överträffa det.
Inte i kvantitet, utan nu i kvalité.

Uppdrag språklyft blev vår guide, men att bara kopiera och köra hade naturligtvis varit den enklaste vägen att gå och ibland önskar jag att jag/vi gjorde det. Tyvärr ligger det inte i min natur. Vi var inarbetade i arbetsschemavärlden och jag ville absolut fortsätta med det. Då blir det bara till att tillverka och göra egna mallar, vilket inte är unikt för lärarkåren. Med boken Uppdrag språklyft i ena näven och tangentbordet i andra så utvecklades våra deckarscheman. Sen släppte vi lös våra deckarpar i mysteriet.

Det första schemat blir lite av ett nakendopp i en isvak. En häftig och intensiv upplevelse, men det finns en del att förbättra, som temperaturen på vattnet till exempel, våtdräkt och kanske att flytta hela övningen till ett mer tropiskt klimat.

Och förbättringsmöjligheter hittade vi självklart i vårt deckarschema också. Utformningen rent grafiskt var helt okej, men vi slipade på vårt innehåll och framför allt på upplägget i arbetsgången. Plockade fram två inlägg som jag skrivit förut som ganska bra beskriver mina tankar om det här.

Äntligen del 1 i detektivschemat

Vit whiteboard – summering del 1

Kloka av våra mindre fadäser under inledningen av deckarjobbet, så sköt vi nu vidare mot del 2 och det visade sig bli mycket bättre (även om del 1 inte varit en katastrof på något sätt). Att hitta tillbaka till motorikövningarna var en av nycklarna till att helheten skulle fungera på ett bättre sätt. Det blev lugnare i klassrummet och jag fick den tid jag behövde för att se elevernas arbete och bearbeta de tillsammans.

Den viktigaste nyckeln var ändå stationssystemet som jag så ivrigt förespråkat under årskurs 1, men trodde jag kunde slarva bort nu. Icke magistern … nixpix.

Deckarschema 2

Tillbaka till stationer

Under deckarschema två upptäcker jag en förändring hos mina elevers texter. En uppgift som verkade för svår i början, visade sig bli den som bröt ny mark. Elevernas texter blev mer innehållsrika och texterna längre. Vi gick från ”hur många meningar ska vi skriva” till något helt annat. Ett av våra förutbestämda mål hade visat sig och presenterade sig på ett både överraskande och positivt sätt med ett enkelt; Hallå där majjen … jag är här nu … tänker du ta hand om mig och se vad som händer? 

Stimulerande skrivuppgifter

Jodå, jag tänker ta hand om dig … mitt lilla skrivembryo.

Skrivuppgifterna på våra deckarscheman är väsentliga för våra elevers framsteg. En ganska självklar analys, men texten är min och ibland gillar jag att vara något övertydlig. Bra skrivuppgifter – ASL – framsteg.
Svar: Ja!

Men låt oss inte fastna i bara skrivandet.
Inspiration och glädje är två ingredienser som också kryddar en blivande skrivare och läsare. Ibland snubblar vi rätt och ett kaos blir genom ett tärningskast något som vi bara inte ville vara utan.

Lär dig bromsa

Fingeravtrycken – hur gick det?

Spontan och en förmåga att våga släppa taget har för mig resulterat i många bra undervisningssituationer, som jag personligen inte skulle vilja vara utan. Samtidigt är det väsentligt att i det här arbetssättet vara mycket strukturerad.
Motsägelsefullt?
Absolut inte! En förutsättning för att få en kreativ miljö att växa. Anser jag.


Utbyten, sociala medier, inlägg, kommentarer, frågor
Ibland leder det också till en förändring som i sin tur för undervisningen framåt.

Det började med en text om rättning som i sin tur gjorde att jag på riktigt och strukturerat började använda ClaroRead som arbetsredskap. På facebookgruppen: Att skriva sig till läsning fick jag tips och råd och ett av de var att testa med ClaroRead, vilket jag gjorde. Tillsammans sitter vi på en massa kunskap och erfarenhet. Vilken guldgruva.

Om att rätta i texter

Roligt med ClaroRead

Vi tog en paus med våra deckarscheman under några veckor då vi arbetade med ett större tema och vi har nu precis startat upp igen och det med en sammanfattning av vad som hänt. För det är snart slut. Mysteriet ska lösas i deckarschema 5 och vi siktar på att få det gjort innan jul.

Vad händer sen?

Vi ska skriva en egen deckare såklart =)

Slutord (för den här reflektionsstunden):
Arbetssättet är engagerande för både elever och pedagoger, men det är också mycket arbetskrävande. Tillverkandet av uppgifter och scheman tar sin tid och det är inte alltid man är lika inspirerad att ”komma på något” som också ska vara genomtänkt och målinriktat. Uppdrag språklyft är en stor hjälp och det går att arbeta bara med den som material, men jag tycker självklart vårt sätt är bättre =)

Våra elever har inte bara blivit goda läsare och skrivare, utan de har utvecklat en stark förmåga att ta ansvar för sina arbeten och kan tydligt följa ett arbetsschema.

Hur ni vill och ska göra är bara upp till er själva. Vill ni arbeta efter vår ”modell” så är ni mer än välkomna att låna våra arbeten, scheman och uppgifter. Kör på bara!

 

 


Prenumerera på nya blogginlägg

5 thoughts on “Deckarschema – ASL – reflektion”

 1. Hej Christer
  Tack för att du delar med dej så generöst! Dina synpunkter är ovärdeliga för oss som inte hunnit till deckartemat än. Vi tror nog att vi sparar det till hösten i trean. Vi jobbar på med Leksaksfabriken nu i tvåan, men med uppgifterna modifierade förstås utifrån att de flesta eleverna är ganska drivna skribenter redan. Vi ser fram emot att jobba vidare med Uppdrag språklyftet som inspiration.

 2. Vad trevligt att du skriver så Ingela.
  Alltid roligt om det vi gör kan inspirera någon annan.
  Är också väldigt nyfiken på Leksaksfabriken. Kan man läsa om ert arbete med den någonstans?

  Gillade verkligen berättelsens början om Rex. Fångar in läsarna/lyssnarna direkt.

 3. Hej
  Vilket fantastiskt arbete! Jag tänker försöka köra detta denna termin, ser verkligen fram emot det!
  När jag går in under deckarscheman så ser jag att du har lagt ut 4 st deckarscheman. Slutade ni där eller jobbade ni med fler scheman? Om du har mer material du skapat så vore jag så oerhört tacksam om man kan få ta del av det! Dels så är det ju verkligen roligt att ha samma layout som resten av materialet men även så klart för att det är mycket tidssparande för mig 😉
  Fantastiskt att du delat med dig av allt detta, verkligen supertack.
  Jag kommer attskriva ut frågorna med kryssalternativ bland annat (som finns i Nya Språket Lyfter) och om du skulle vilja lägga ut dem tillsammans med ditt andra material så skickar jag dem gärna till dig!
  Jag skall bli bättre på att lägga ut mina saker på bloggen med, men lite saker kan man hitta på min wikispace http://frokenann.wikispaces.com/ Bland annat frågor till läsförståelseläxor med trestegsmetoden 😀 Om det kan vara något…

  Tack igen!
  Ha en god fortsättning på året!
  MVH
  Fröken Ann

 4. Hej!

  Tack för din fina respons.
  Nej vi har inte slutat med deckarschemat, vi hade ett temajobb om förr & nu och sen kom julen som gjorde att vi tog en liten paus. Vi ska sy ihop det hela med ett femte schema som är under produktion.

  Tar gärna emot dina frågor med kryssalternativ; skicka gärna till christer.friman@edu.boden.se

  Ha en fin termin du också och hoppas du kommer ha nytta och roligt med deckarschemana (ska in och kika lite på din blogg också)

  Vänligen
  Christer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *